Haarlem

Hof van Egmond

Monumentenrenovatie Hof van Egmond Haarlem AG architecten raam
Monumentenrenovatie Hof van Egmond Haarlem AG architecten woonkamer
Monumentenrenovatie Hof van Egmond Haarlem AG architecten straatbeeld

Hof van Egmond te Haarlem

Nul-op-de-meter monumentenrenovatie

In Nederland zijn circa 2,2 miljoen sociale huurwoningen in het bezit van corporaties. Er valt grote energiewinst te behalen door de bestaande woningvoorraad te verduurzamen, van het gas af te koppelen en te voorzien van alternatieve energiebronnen.

Het Hof van Egmond in de Slachthuisbuurt in Haarlem is een wijk uit 1926 met in totaal 162 woningen. Het betreft sociale huurwoningen waarvan de monumentale gevel is behouden en is gerenoveerd naar de originele staat. Daarachter zijn nieuwe woningen gebouwd die geheel in hun eigen energiebehoefte voorzien: ‘nul-op-de-meter’ woningen. De woningen zijn aan de achterzijde uitgebreid over twee lagen, ze voldoen aan de strengste eisen voor thermische isolatie en luchtdichtheid en elke woning is voorzien van een individuele warmtepomp. Ook zijn er zonnepanelen op de daken geplaatst.

Door niet te kiezen voor sloop-nieuwbouw maar voor een maatwerkoplossing kon gebruik worden gemaakt van de bestaande infrastructuur. Onderdeel van de visie is het principe dat de aannemer ‘op zijn tenen door de wijk gaat’. Een uitgekiende bouwstroom met casco- elementen in lichtgewicht cellenbeton maakt het mogelijk dat er gefaseerd aan zes tot tien woningen tegelijk wordt gewerkt. Bewoners kunnen naar deze woningen verhuizen waarna hun oude woning wordt vernieuwd: de aannemer schuift door naar het volgende blok.

Het Hof van Egmond is genomineerd voor de Lieven de Key Penning 2018.

Het project was onderdeel van het Koplopertraject Energiesprong van Platform31.

5 Type project: Woningbouw / monumentenrenovatie
5 Bouwjaar: 2018
5 Opdrachtgever: woningbouwvereniging Pré Wonen
5 Design and build: Van Lith Bouwbedrijf en Schouten Techniek
5 Aantal woningen: 162 sociale huurwoningen
5 Duurzaamheidsmaatregelen: Individueel geboorde warmtebronnen tot 120m diepte, totaal 19,5km. 3.144 zonnepanelen, per jaar 700.000 KW