Zandvoort

Reddingspost Zuid

AG architecten moderne rietgedekte villa Heemskerk Voorkant-

Openbaar

Reddingspost Zuid te Zandvoort

De huidige reddingspost voldoet qua ruimte niet meer aan de huidige eisen van een veilig, Arbo-vriendelijk gebouw. Er is onvoldoende opslagruimte en de draagconstructie van het huidige gebouw is aangetast door weer en wind.

In overleg met het hoogheemraadschap Rijnland wordt de door AG architecten ontworpen nieuwe post vrij op het strand gesitueerd en niet meer in de voet van het duin. Door het gebouw in de lengte voor de duinrand te plaatsen ontstaat een beschut tussengebied. Hulpdiensten kunnen hier uit de wind parkeren, er is ruimte om boten af te spoelen en de overheaddeuren van de garage kunnen ook bij storm geopend worden.

Aan de kust zijn de klimatologische omstandigheden extreem. Wind, zon, zout en stuifzand vragen om robuuste en onderhoudsarme materialen. Wij hebben daarom gekozen voor schoon beton in combinatie met een onderhoudsarme oranje beplating. Toeristen en watersporters kunnen de functies duidelijk van het gebouw aflezen: EHBO post, garage voor voer- en vaartuigen, uitkijkterras en controleruimte zijn duidelijk herkenbaar. Het gebouw is een visitekaartje waarmee Zandvoort zich mede profileert als de badplaats van de metropool regio Amsterdam.

5 Start bouw: 2023-2024
5 Opdrachtgever: Gemeente Haarlem – Zandvoort
5 Oppervlakte: 305m2, inhoud 926m3