Amsterdam

Muziekgebouw en
Hotel Q-Factory

Q-Factory Amsterdam AG architecten interieur
Q-Factory Amsterdam AG architecten gevel
Q-Factory Amsterdam AG architecten groot checkin balie

Multifunctioneel muziekgebouw

Een gebouw dat met de vraag mee transformeert

Q-Factory in Amsterdam, omvat 13.000 m2 met oefenruimten, opnamestudio’s, kantoren, een café en een concertzaal. Het muziekgebouw is onderdeel van een wijkontwikkeling met nieuwe winkels, woningen en ondergrondse parkeervoorzieningen.

Na 10 jaar is het plan ontwikkeld om 1.200 m2 te herbestemmen tot 50 hotelkamers. De combinatie van muziek maken, repeteren, opnemen en optreden wordt nu aangevuld met slapen. De kamers worden gebruikt door muzikanten, toehoorders of andere personen die hier affiniteit mee hebben. Nieuwe functies versterken bestaande activiteiten. Dubbelgebruik benut optimaal bestaande voorzieningen (receptie, lounge, café, liften). De gasten, die bijvoorbeeld een stedentrip maken, hebben niet de behoefte aan grote kamers om langdurig in te verblijven. De afwerking van het interieur speelt in op de fabrieksachtige uitstraling van het gebouw met betonvloeren, kalkzandsteen wanden met vellingkanten en kale plafonds met plaatselijk akoestisch plaatmateriaal. Hergebruik van materialen speelt in op de wensen met betrekking tot duurzaamheid. Door het doos-in-een-doos principe toe te passen is de geluidsisolatie optimaal en is er geen overlast van (pop)concerten in de twee zalen.

Visie

Het plan is nu om ook het dak van het gebouw te gaan benutten voor bewoning, en wel door conservatoriumstudenten die een nauwe band hebben met dit muziekgebouw. Een innovatief plan met modulaire lichtgewicht tiny-houses als zelfstandige wooneenheden op het platte dak, met enkele gemeenschappelijke voorzieningen zoals een wasserette, keuken en dakterras. Een duurzaam studentendorp midden in de stad. De financiële haalbaarheid wordt momenteel onderzocht, maar de gemeente is zeer positief over dit vernieuwende initiatief. Het tekort aan studentenwoningen is groot en de animo om hier een tiny-house te kunnen betrekken zal dan ook zeer groot zijn.

5 Type project: Transformatie
5 Bouwjaar: 2017
5 Opdrachtgever: Astoria Vastgoed
5 Aannemer: K. Dekker bouw & infra
5 Akoestisch adviseur: Peutz
5 Oppervlakte: 1.200m2 met 50 hotelkamers