Hippolytushoef
De Wierschuur
Herbestemming
Winnaar Arie Keppler Prijs 2018 in de categorie hergebruik en herbestemming
Dit was overigens reeds de tweede keer, want na de succesvolle samenwerking met het ondernemersechtpaar bij de restauratie van Villa Nieuwland, heeft de provincie ons team wederom benaderd om aan deze competitie mee te doen.
De Wierschuur is nu in oude glorie hersteld en getransformeerd tot duurzame groepsaccommodatie. Het pand is geheel geïsoleerd en aan de eisen van deze tijd aangepast. De helft van het staldak is bedekt met PV-panelen en wanneer het resterend dakvlak in gebruik is genomen voor de opwekking van elektra, is het gebouw volledig energieneutraal. Het bestaande houten staketsel is eigenhandig recht getrokken en op een nieuwe fundering geplaatst door de opdrachtgever zelf. De spanten zijn binnen volledig in het zicht gelaten en manifesteren zich ook in het exterieur. ‘In het rieten dak zijn trapsgewijs klapramen geplaatst, waardoor het beeld wordt opgeroepen van een getrapte dakspiegel in een stolpboerderij, terwijl binnen een overweldigende lichte ruimte ontstaat.’, aldus de jury.
Oplevering: 2017
Opdrachtgever: Villa Nieuwland
Gebruik object: Diverse vergaderruimten, 21 bedden en centrale keuken
Arie Keppler Prijs 2018
De prijs heeft tot doel om beleidsontwikkelingen en gerealiseerde projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap en erfgoed met een voorbeeldstellende betekenis voor het voetlicht te brengen. Dat wil zeggen dat ze toonaangevend zijn, in sociaal, maatschappelijk, technisch of ruimtelijk opzicht.
VELUX gebruikt het project als referentie en maakte dit prachtige filmpje over het project De Wierschuur. Het gebruik van daglicht is in dit filmpje mooi te zien!
Specificaties:
Gasloos, geheel voorzien van vloerverwarming
Bodemwarmte, 6 bronnen van 120m diep
Warmte pompboilers in de badkamers
52 PV-panelen op het staldak