Kudelstaart

Mijnsheerlyckheid

Mijnsheerlyckheid Kudelstaart AG architecten water balkon
Mijnsheerlyckheid Kudelstaart AG architecten straat
Mijnsheerlyckheid Kudelstaart AG architecten waterpartij

Mijnsheerlykheid

Woningbouw in Kudelstaart

AG architecten heeft in samenwerking met woonstichting Habion en BAM Woningbouw de prijsvraag voor een nieuw dorpshart van Kudelstaart gewonnen. In 2014 is het project opgeleverd. De dertig appartementen in drie torentjes zijn koopappartementen, de overige honderd woningen zijn zorgwoningen, die worden verhuurd via Zorgcentrum Aelsmeer. Het ontwerp met een wijksteunpunt rond het nieuwe, centrale dorpsplein had naar de mening van de destijds ingestelde beoordelingscommissie ‘stedenbouwkundig en architectonisch de meeste kwaliteit en is zeer goed ingepast in de omgeving’. Tevens stelde zij dat het hoge ambitieniveau in de uitwerking werd waargemaakt.

De bestaande structuur van water en groen is in het plangebied doorgetrokken. Er is een mooi en levendig centraal plein gerealiseerd waar de bewoners elkaar ontmoeten en waar de bestaande dorpssfeer nog altijd aanwezig is, waarbij de architectuur de centrumfunctie onderstreept.

De duikerbrug met cascade zorgt voor de accentuering van de nieuwe entree naar het centrum. De langs het plein gelegen bakstenen gevels zijn zorgvuldig en afwisselend uitgewerkt, met herkenbare Amsterdamse School-elementen en een krachtig gedetailleerde architectuur. In het kader van duurzaam bouwen is het project voorzien van een centrale WKO-installatie, worden de woningen voorzien van bodemwarmte en is er tevens de mogelijkheid tot koeling.

5 Type project: Woningbouw
5 Oplevering: 2014
5 Opdrachtgever: Habion
5 Aannemer: BAM Woningbouw
5 Openbare ruimte: DN urbland
5 Aantal woningen: 36 koopappartementen, 92 huurwoningen en een stallingsgarage
5 Bijzonderheden: Wijksteunpunt van 260m2; Centraal dorpsplein

““Het hoge ambitieniveau is in de uitwerking waargemaakt”

Opdrachtgever  – Habion